2024 YILI
TYT – AYT KURSLARINA KAYIT İÇİN KALAN SÜRE
Kayıt İçin Son Tarihi
25 Şubat 2024
Kurs Başlangıç Tarihi
18 Ağustos 2024
Eğitim Süresi
Toplam 38 Hafta=830 Saat
Kullanılan Kaynaklar
4 Farklı Yayınevi Kitapçığı
Geleceğinizi, siz belirleyin...
25 Şubat 2024
18 Ağustos 2024
Toplam 38 Hafta=830 Saat
4 Farklı Yayınevi Kitapçığı
YKS, ortaöğretimden yükseköğretime geçiş için 3 ayrı oturumdan oluşan bir sınavdır. YKS’nin ilk oturumu TYT(Temel Yeterlilik Sınavı)’dir. Üniversiteye yerleşmek isteyen tüm adayların, tercih etmek istedikleri bölümler ve alanları ne olursa olsun bu ilk oturuma girmek zorundadırlar. 2 Yıllık ön lisans bölümlerini tercih etmek için TYT’ye girmek, yeterlidir. İlk oturumda 9. ve 10. sınıf müfredatından sorular yoğunlaktayken, ikinci oturum AYT/YDT’de ise tüm lise müfredatından soru çıkmaktadır.
Tüm adayların girmesi zorunlu olan bu ilk oturumda amaç; adayların temel problem çözme becerilerini, akıl yürütme ve mantıksal muhakeme yeteneklerini ölçmektir. Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 dersi kapsar.
TYT Türkçe sorularında adayların temel dil bilgisi seviyesi, okuduğunu anlama ve yorumlama, imla ve yazım hatalarını tespit edebilme, sahip olduğu kelime haznesi ve doğru cümle kurabilme yeterlilikleri ölçülür.
TYT Sosyal Bilimler sorularında; adayların Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanlarında genel durumu görebilme, yorumlama ve bu alanların temel ilkelerini bilme becerisi test edilir.
TYT Temel Matematik sorularında ise adayların, temel işlemleri yapabilirliği ölçülürken, matematik bilgisini soyut işlemlerde ve gündelik problemlerde kullanabilme becerisine bakılır.
TYT Fen Bilimleri sorularında adayların Fizik, Kimya ve Biyolojinin temel ilkelerine ne kadar hakim oldukları, bu ilkeleri ölçme ve sorular üzerinde kullanabilme becerilerinin ne kadar geliştiği test edilir.
AYT (Alan Yeterlilik Sınavı) adayların kendi alanlarındaki başarısını ölçen ikinci oturumdur. AYT’ye adaylar istekleri doğrultusunda girerler. Ancak 4 Yıllık lisans bölümleri AYT puan türleri ile tercih edilebilir. Bu oturumda adından da anlaşılacağı üzere, adayların kendi alanlarına dair ileri seviye bilgileri test edilmektedir. Adaylara, tüm alanları kapsayan tek kitapçık dağıtılır.
Bu oturumda; Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde (Türk Dili ve Edebiyatı 24 soru, Tarih/1 10 soru Coğrafya/1 6 soru) toplam 40 soru vardır.
Sosyal Bilimler-2 Testinde (Tarih/2 11 soru, Coğrafya/2 11 soru, Felsefe Grubu (Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Mantık) 12 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe Grubu soruları) toplamda 40 soru vardır.
Matematik Testi de toplam 40 sorudan oluşurken, Fen Bilimleri Testi ( Fizik 14 soru, Kimya 13 soru, Biyoloji 13 soru) toplam 40 soruyu içerir.
AYT tüm bölümlerle birlikte 120 sorudan oluşur.
Sayısal adayları: Matematik + Fen Bilimleri
Sözel Adayları: Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 + Sosyal Bilimler-2
Eşit Ağırlık Adayları: Matematik + Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1
AYT puanı hesaplanırken, adayların TYT puanının %40’ı, AYT puanının ise %60’ı baz alınır.
TYT’ye her aday girdiği için derslerin katsayıları değişmezken, AYT’de sözel, sayısal ve eşit ağırlık olmak üzere 3 farklı alana göre puanlar hesaplanmaktadır. Bu nedenle her dersin kat sayısı farklıdır.